Συναδέλφισσες, οι,

Η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ, αποφάσισε να συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Ο χρόνος εργασίας –άρα και η ζωή του εργαζόμενου-θα γίνεται «λάστιχο» με υποτίθεται συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου, ώστε να μην πληρώνονται και υπερωρίες.

Με συστηματικό τρόπο η Κυβέρνηση έχει καταργήσει κάθε προστασία-και την ελάχιστη ακόμη-που εξασφάλιζε ως τώρα ο εργαζόμενος μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις.

  • Πρώτο βήμα: Με νομοθετική παρέμβαση τον Οκτώβριο αναιρείται ουσιαστικά η διαδικασία καθολικής εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Οι ασύδοτοι εργοδότες ανταμείβονται.
  • Δεύτερο βήμα: Τον Απρίλιο με πρόσχημα την πανδημία γενικεύεται-χωρίς περιορισμούς-η εκ περιτροπής απασχόληση και καθιερώνεται με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το κυβερνητικό δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».
  • Τρίτο βήμα: Με ΠΝΠ παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες» ακόμη και η συζήτηση για τον κατώτερο μισθό.
  • Τέταρτο βήμα: Έρχεται τώρα το τελικό κτύπημα, που προανήγγειλε βέβαια η έκθεση Πισσαρίδη. Με νομοθέτημα που φέρνει η Κυβέρνηση και μάλιστα ως φαίνεται εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς.

 

Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Εμείς λοιπόν, συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, θα ανταποκριθούμε σε κάθε ευθύνη που μας αναλογεί. Και επειδή η κρίση στην αγορά εργασίας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, ως συνέχεια της κρίσης των μνημονίων, έχει αυξήσει την πιθανότητα σημαντικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας αλλά δίνουμε συντονισμένα τη μάχη, για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10ης Ιουνίου στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών κέντρων για να βροντοφωνάξουμε:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την ΑΠΕΡΓΙΑ
  • Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας.

Γιατί αν οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί πετύχουν θα οδηγηθούμε σε μηδενικό σημείο όσον αφορά το δίκτυ προστασίας του εργαζόμενου στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!